bowling tippek bowling tippek bowling tippek

Üzleti Bowlingliga

a céges csapatok bowlingbajnoksága

már 2003 óta
eddig több mint 50 cég
2008 óta már vidéken is

"Lelkes amatőr csapatunk évek óta küzd az Üzleti Bowlingligában. Csak ajánlani tudom mindenkinek, 6 hét kellemes szórakozás!"
Stein Iván, Raiffeisen Bank Zrt.

Bowling tippek (nem csak) kezdőknek

 

Bowlingozni sokféleképpen lehet. Nem állíthatjuk azt, hogy van jó és rossz mód, többféle stílus létezik. Ez egyébként törvényszerű, hiszen nem lehet képes ugyanolyan stílust játszani egy törékeny nő, mint például egy fiatal férfi. Törvényszerű, hogy más technika fogja a lehető legjobb eredményhez segíteni a nőt, és más a férfit.
Mindemellett egy technika sem lehet örök érvényű, hiszen bármikor előfordulhat, hogy újat, hatékonyabbat találnak ki nála.

A bowling tehát individuális sport, neked is meg kell találnod azt a stílust, amely a leginkább megfelel testfelépítésednek. Fogadd el, hogy különbözöl másoktól, fedezd fel az erősségeidet, és aknázd ki őket a játék során!

Hogyan tudsz a lehető leggyorsabban eredményt elérni a pályán?

Van egy olyan gurítási technika, amit a profi bowlingosok a mezők kezdő dobásánál nem igazán alkalmaznak, de a Te játékodban mégis látványos fejlődést eredményezhet!

Ez az egyenes gurítás technikája!

Na de mi a gond az egyenes gurítással, ha a profik nem így játszanak? Igazából semmi!
A profi bowlingosoknak a maximális, vagy 300 pont közeli eredményre kell törekedniük, és ehhez az egyenes gurítás már nem megfelelő. Ugyanis az egyenesen a bábuk közé dobott golyó valószínűleg rést (split) fog hagyni maga után. A másik korlátozó tényező a golyó eltérülése, mely abból adódik, hogy a maximum 16 font tömegű golyó mozgásában az összesen 30 fontot nyomó tíz bábuval való ütközés irányváltoztatást eredményez.

Ezektől függetlenül azonban pontos egyenes gurításokkal 180-190 fa közötti átlag érhető el!

Szinte mindenki, aki bowlingozik, egyenes gurítással kezdett el tanulni, mert a többi játékstílus már komolyabb jártasságot követel meg.

Szeretnél Te is 180 fa közeli átlageredményeket?

Olvasd el ehhez alábbi instrukcióinkat!

 

Hogyan dobd egyenesen a bowlinggolyót?

Első pillantásra a bowling egyszerű sportnak tűnhet. Aztán amikor eldobod az első golyót, és az a pályán kívüli csatornában landol, valószínűleg ráébredsz, hogy a sikeres játékhoz azért némi rutinra van szükség. :-)
Meg kell tanulnod, megfelelő erővel útjára indítani a labdát úgy, hogy az a középső bábukat találja el. Az első lépés e cél elérése érdekében annak elsajátítása, hogy miként tartsd egyenesen a karod, miközben az a lendítés során mozgásban van!

A dobás során kövesd az alábbi lépéseket:

 

További bowling tippek és instrukciók

Először mindig végezz néhány próbadobást golyó nélkül.

Ügyelj arra, hogy ne legyen merev a könyököd, mert különben nem tudod rendesen kiegyenesíteni a hátraemelésnél. A könyököd legyen mindig laza, hogy könnyed mozdulattal dobhasd el a labdát.

Miután elengedted a golyót, minden ujjadnak előre, a bábuk irányába kell mutatnia, a tenyerednek pedig felfelé kell néznie.

Ne erőltess nagyobb lendítést annál, mint amit még természetesnek érzel. A túlerőltetéssel akár meg is húzhatod a könyököd.

 

Az időzítés

Amikor időzítésről beszélünk, akkor a golyó helyzetét viszonyítjuk a saját testünk helyzetéhez. Mivel vannak bowlingozók, akik hármat, négyet, ötöt, hatot, vagy akár egyet sem lépnek, különböző számítások végzése után a szakemberek „nevesített helyzeteket” jelöltek meg, amelyeket a következő képen figyelhetsz meg.
Ugyan a képsor egy hook technikát alkalmazó stroker bowlingos dobását mutatja be, de a release (elengedés) pozícióig szépen megfigyelhető a játékos szabályos karmunkája, amit neked is alkalmaznod kell az egyenes gurításoknál.

bowling tippek

 

Jó gyakorlást kívánunk!

 

Élvezd Te is a bowlingot, fejlődj még tovább és versenyezz - részletek itt!